Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Centrala pe lemne sau sobe? Consum, economie, investitie


Ce este recomandat pentru o casa noua cu 6 incaperi la tara? (3 camere, baie, bucatarie, hol) centrala pe lemne sau sobe in fiecare camera? E adevarat ca se economisesc multe lemne cu centrala in comparatie cu soba? De timp nu mai vorbesc pentru ca daca ai centrala faci doar un singur foc. Ca si investitie se pare ca doar cele 5-6 calorifere costa cat 3 sobe si apoi mai vine si pretul centralei termice. Mentionez ca deocamdata (poate multi ani) doar 2 camere vor fi locuite.


Intrebare de la Doru, pe adresa redactiei: Centrala pe lemne sau sobe? Consum, economie, investitie.

Forum Symposium - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Comentarii

ofy58 in decembrie 16th, 2016

Investitia pentru o CT pe lemne in conditiile expuse (6 camera) se situeaza undeva intre 5.000 – 7.000 Eu, depinzand de optiuni ( si pretentii !).
O central de 40 Kw ( cred ca aceasta putere va va fi necesara) pe lemne costa intre 1.500 – 2.700 Eu ( depinde de optiuni ), apoi metoda de incalzire unde va recomand – prin pardoseala, cel putin zonal, pufferul si manopera va creste substantial investitia.
Totusi, odata realizata, este cea mai ieftina metoda de incalzire , comparata cu: GPL, Electrica, Gaze, Peleti, Lemne. Daca o combinati si cu un system solar de preparare acm, atunci costurile de incalzire pe an la preturile actuale se vor situa in jur de 2.000 – 2.500 Lei

constantin pricope in decembrie 16th, 2016

Eu spun ca cel mai bine este cu centrala termica pe lemne. In cele 6 camere sunt necesare 6 calorifere a caror valoare ajunge la maxim 1.500 lei, teava, fitinguri, o centrala de 35 Kw este suficienta. Ca si cost total ar ajunge undeva la aprox. 10.000 lei daca centrala nu este prea sofisticata. Eu am 13 calorifere, incalzesc in jur de 300 mp si am o centrala simpla Viadrus de 45 kw. Nu am nici un calorifer restrictionat, temperatura este constanta in tota casa si anual consum in jur de 13 mc lemn fag. Cele 3 sobe pe care doriti sa le puneti in camere, ajung la cel putin 6.000 lei (teracota, samota, usa de alimentare, mana de lucru) ca mai costa si cele 3 cosuri de fum.

mocanu in decembrie 16th, 2016

dar nu uitati un amanunt . lemnul trebuie sa aiba cel putin doi ani .Nemtii taie lemnul si il lasa un am asa intreg in padure . Anul urmator se duce si-l face steri deja crapate si abia in anul urmator le aduce acasa pentru a le arde .
Nu respecti asta ,i-ti bati cuie-n bocanci singur .
pentru a elimina riscurile provocate de caderile de tensiune , varianta optima , gazeificarea s-au puffer-ul si faci focul doar cand esti acasa .

adrian in decembrie 17th, 2016

centrala intr-o soba de teracota, si cateva calorifere, cel mai economic mod de a incalzi confortabil o casa la tara. 0720424045

Leonard in ianuarie 11th, 2017

La soba trebuie sa pui mereu lemne pe foc, dar cu centrala scapi de grija asta. Legat de consumul de lemne va spun ca o centrala cu gazeificare consuma mai putin lemn pentru ca il arde aproape complet si veti vedea asta in cantitatea mica de cenusa rezultata. Eu am cazanul cu gazeificare Vitoligno 100 de la Viessmann de care sunt multumit. Are camera de incarcare mare si scot foarte putina cenusa.

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
https://gefest-sv.kiev.ua

topobzor.info

www.pharmacy24.com.ua
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii