Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Obiceiuri si traditii de Sfantul Andrei


turla biserica
Sfantul Andrei, sarbatorit pe 30 noiembrie, este considerat protectorul Romaniei. Este o sarbatoare bogata in obiceiuri, traditii si ritualuri menite sa protejeze oamenii, animalele si gospodariile. Nu sunt numai obiceiuri de natura religioasa ci si traditii si credinte pastrate de mii de ani, provenite din sarbatori din vremea dacilor, tracilor si romanilor.
Se mai numeste si „Andreiu’ cap de iarna”.


Fiind una din sarbatorile de sfarsit de an se face prognoza pentru anul viitor. Se pun 12 cepe sanatoase in podul casei, fiecare ceapa fiind corespunzatoare unei luni din anul viitor, se lasa pana la Craciun. Cepele stricate anunta luni cu ploi multe si grindina, cepele incoltite anunta luni benefice pentru lucrarile agricole si recolte bune.

Se crede ca daca in noaptea de Sf. Andrei este senin si cald, iarna va fi mai usor de trecut, daca insa e ger, iarna va fi grea.

In noaptea de Sf. Andrei este obiceiul de a se pune grau la incoltit pentru fiecare membru al familiei. Cel care va avea graul mai des si mai frumos va avea un an bogat.


Se spune ca in noaptea de Sf Andrei lupii vorbesc si nu e bine sa ii auzim. Pentru a feri curtea si casa de lupi femeile ung cu usturoi parii gardului, drugii, cercevelele, pragul uşilor, ghizdul fântânilor. Tot in acest sens, inainte de Sf. Andrei femeile nu torc, nu matura, nu scot gunoiul din casa, nu se piaptana.

Pentru protectia casei si a familiei femeile intorc toate oalele cu gura in jos ca spiritele rele sa nu aiba unde se ascunde, sau imprastie resturi de paine prin curte pentru ca spiritele sa nu mai fie nevoite sa caute prin camarile sau beciurile caselor.

Este si noaptea cand fetele isi pot cunoaste in vis ursitul, daca pun sub perna un fir de busuioc.

Se spune ca nu e bine sa dai nimic in dar sau cu imprumut in aceasta zi.
In unele sate copiii rup crengute de cires, visin. mar sau alti pomi fructiferi, le pun in apa si din crengutele inmugurite fac sorcove cu care sorcovesc rudele in ziua de Sf. Vasile.
Forum Symposium - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

maria in decembrie 5th, 2011

da si stiu ca se pune la gesmurile caselor usturoi pentru a alunga strigoii

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
https://monaliza.kiev.ua

grizzly g60 cooler

yarema.ua/curtaine/yaponskie-shtory
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii